Saturday, 16 June 2018

CBSE Class 9 - Geography - India: Size and Location (Very Short Questions and Answers)(#cbsenotes)(#eduvictors)

India: Size and Location 

(Very Short Questions and Answers)
CBSE Class 9 - Geography - India: Size and Location (Very Short Questions and Answers)(#cbsenotes)(#eduvictors)


Q1: Indian Standard Time or I.S.T. is how many hours ahead or behind of G.M.T. or Universal Time?

Answer: 5 hrs.30 min. ahead of G.M.T.



Q2: Which Canal has reduced India’s distance from Europe by 7000 km?

Answer: Suez Canal


Q3: The Standard Meridian of India, 82°30’E passes through which place in UP?

Answer: Mirzapur in Uttar Pradesh


Q4: From Arunachal Pradesh to Gujarat, there is a time lag of.....

Answer: 2 hours


Q5: Approximately what is the latitudinal and longitudinal extent of the mainland of India?

Answer: 30°




Q6: By which geographical feature is India bounded in the north-west, north and north-east?

Answer: Young Fold Mountains


Q7:  What is India’s size with respect to other countries of the world?

Answer: Seventh


Q8: The total area of India’s landmass is......

Answer: 3.28 million square km


Q9: Which group of the islands belonging to the Indian Territory lies in the Arabian Sea?

Answer: Lakshadweep


Q10: Which of the group of islands belonging to the Indian territory lies in the Bay of Bengal?

Answer: Andaman and Nicobar Islands


Q11: Which latitude passes through the southern-most point of India’s mainland?

Answer: 8°4’N


Q12: Which of the parallel of latitude divides India into two almost equal parts?

Answer: Tropic of Cancer


Q13: Which of the following is the longitudinal extent of India?

Answer: 68°7’E and 97°25’E


Q14: Which of the places in India is located on the three seas?

Answer: Kanniyakumari


Q15: Which Union Territories is located along the west coast of India?

Answer: Dadra and Nagar Haveli


Q16: How many states and Union Territories are there in India?

Answer: 29 states and 7 Union Territories


Q17: Which port of India is closest to the Suez Canal route?

Answer: Mumbai


Q18: Which longitude line is selected as the Standard Meridian for India?

Answer: 82°30E


Q19: Tropic of Cancer passes through the.......states.

Answer: Eight


Q20: The easternmost longitude of India is.......

Answer: 97° 25’ E


Q21: Which line divides India into approximately two equal parts?

Answer: Tropic of Cancer