Wednesday, 5 September 2018

CBSE Class 10 - Biology - Reproduction in Plants - Very Short Questions Answers (#cbsenotes)(#eduvictors)

Reproduction in Plants 

Class 10 Biology

Stamen, Anthers: Credits: Sandeep Handa


Very Short Questions Answers


Q1: Write two ways in which pollination may occur in plants.

Answer: The two ways in which pollination may occur in plants are:
Self-pollination.
Cross-pollination.


Q2: Name the three agents of pollination.

Answer: The three agents of pollination are:
Insect
Wind
Water


Q3: Name any three agencies for dispersal of seeds.

Answer:
Wind
Water
Man and animals, birds, bats, squirrels.




Q4: Fill in the blanks:
(a) A flower that bears both the male and the female parts is known as __________ flower.

(b) Transfer of pollen grains from the anther to the stigma is known as _____________.

(c) Fusion of male cell with the female cell is called ____________.

(d) The ovule develops into a _______.

(e) The ovary of the flower develops into a _______.

(f) A flower bearing only male or female parts is known as __________ flower.


Answer:
(a) bisexual
(b) pollination
(c) fertilisation
(d) seed
(e) fruit
(f) unisexual


Q5: Name the common method of reproduction in bacteria.

Answer: Binary fission


Q6: Find the odd one out in the following:
Gamete, budding, fragmentation, regeneration.


Answer: Gamete is the odd-one out as it is responsible for sexual reproduction while the remaining three are methods of asexual reproduction.


Q7: Find the odd one out in the following:
Cutting, grafting, layering, binary fission.


Answer: Binary fission is the odd-one out as it a method of asexual reproduction while the rest
three are artificial methods of vegetative propagation.


Q9: How does yeast reproduce?

Answer: Budding


Q10: How do Fungi, ferns and mosses reproduce?

Answer: Fungi, ferns and mosses reproduce by spore formation.


Q11: Define grafting.

Answer: Grafting is an artificial method of vegetative propagation in which the desired plant is obtained from two different individual plants called stock (root portion from one plant) and Scion (stem portion from another plant).


Q12: Define tissue culture.

Answer: Tissue culture is an artificial method of vegetative propagation in which tissue from the plant tip is grown in an artificial nutrient medium to produce callus which can produce new plants.


Q13: What is regeneration?

Answer: The ability of living things to repair themselves or grow lost parts is called regeneration.


Q14: Give an example of a unisexual flower?

Answer: Mulberry


Q15: Name the parts of a carpel.

Answer: A carpel consists of the ovary, style and stigma.


Q16: Name the parts of a stamen.

Answer: A stamen consists of anther and filament.


Q17: Define zygote.

Answer: Zygote is a product formed by the fusion of the male and female gametes.


Q18: Can a unisexual flower be self-pollinated?

Answer: Unisexual flower can self-pollinate where both male and female flowers are present on the same plant. The stigma of the female flower can be pollinated by the pollen of the male flower present on the same plant.


☛See also:

Ch 8 - How do Organisms Reproduce?  Questions 
 & Answers
Ch 8 - How do Organisms Reproduce? (MCQs) 
Ch 8 - How do Organisms Reproduce (FA Assignment)
Ch 8 - How do Organisms Reproduce (V Short Q & A)
Ch 8 - How do Organisms Reproduce (V Short Q & A) - 2
Ch 8 - How do Organisms Reproduce (Worksheet)
Ch 8 - How do Organisms Reproduce (Eduvictors Quiz)
Ch 8 - Asexual Reproduction vs Sexual Reproduction (Differences)
Ch 8 - Reproduction in Plants(Very Short Questions Answers) 

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.