Friday, 2 November 2018

CBSE Class 12 - Chemistry - Chapter 15: Polymers - Very Short Question Answers (#cbsenotes)(#eduvictors)

Chapter 15: Polymers :Very Short Question Answers 

CBSE Class 12 - Chemistry - Chapter 15: Polymers - Very Short Question Answers (#cbsenotes)(#eduvictors)


Q1: Define polymer.

Answer: A polymer may be defined as a high molecular weight compound formed by the combination of a large number of one or more types of small molecular weight compounds.


Q2: Based on the source, how polymers are classified?

Answer:
Natural: Found in plants and animals, e.g. Proteins, cellulose, natural rubber, silk, wool.
Synthetic: Man-made e.g. Nylon, polyester, neoprene, Bakelite, Teflon, PVC, polystyrene.


Q3: Based on structures, what are the three categories of polymers.

Answer:
Linear Polymers
Branched Polymers


Q4: Name a natural elastomer. 

Answer: Natural rubber.


Q5: Write the name of a synthetic polymer which is an ester. 

Answer: Nylon 6 or Nylon 6,6.




Q6: Based On Mode Of Polymerization, name the two types of polymers.

Answer:
(i) Addition Polymers
(ii) Condensation Polymers


Q7: Name of the monomer of  Nylon 6. 

Answer: Aminocaproic acid


Q8: Define a copolymer. 

Answer: The polymers made by addition polymerisation from two different monomers are termed as copolymers, e.g., Buna‐S, Buna‐N, etc.


Q9: Based On Molecular Forces, name the four categories of polymers.

Answer:
Elastomers
Fibers
Thermoplastics
Thermosetting Plastics


Q10: Write the monomer units of Bakelite. 

Answer: Phenol and formaldehyde.


Q11: Write one use of PVC. 

Answer: In the manufacture of raincoats & vinyl flooring.


Q12: Give two examples of thermoplastics. 

Answer: Thermoplastics are polyethene, polystyrene, polyvinyls, etc.


Q13: Depending upon the mechanism of Polymerization, how polymers are classified?

Answer:
Addition Polymers Or Chain-Growth Polymers
Condensation Polymers or Step-Growth Polymers


Q14: Arrange the following polymers in increasing order of their intermolecular forces. 
     (i) Nylon 6,6, Buna‐S, Polythene.
    (ii) Nylon 6, Neoprene, Polyvinyl chloride.

Answer:
(i)  Buna‐S <  Polythene < Nylon 6,6
(ii) Neoprene <  Polyvinyl chloride < Nylon 6.


Q15: What is the main constituent of bubble gum?

Answer: Styrene  ‐ butadiene copolymer (SBR).


Q16: What is a plasticizer? 

Answer: The substances which are added to increase the softness of hard polymers.


Q17: Give the name of polymer which is used for making non‐stick utensils. 

Answer: Teflon(CF₂=CF₂)


Q18: Give the common and the IUPAC name of the monomer of natural rubber.


Answer: cis‐Isoprene  and 2‐methyl‐1,3‐butadiene


Q19: Why should one always use the purest monomer in free radical polymerisation? 

Answer: Impurities of other substances if present may inhibit or hinder the chain propagation.


Q20: How Nylon-6, 10 is obtained?

Answer: Nylon-6, 10 is obtained by condensation polymerisation of hexamethylene diamine (6C) and sebacic acid (10C).


☛See also:
Solid State - Crystalline Solids vs Amorphous Solids
Chapter 2 - Solutions (Important Points)
Chapter 2 - Solutions (Very Short Q & A)

Chemistry In Everyday Life (Very Short Q & A)Discoveries In Atomic Structure
Chemistry Sample Question Paper with Marking Scheme (2016)
Chemistry Sample Question Paper with Marking Scheme (2016-17)