Monday, 8 July 2019

CBSE Class 9 - Geography - India Size and Location - Very Short Question Answers (VSQA)(#cbsenotes)(#eduvictors)

Chapter: India Size and Location 

Very Short Question Answers (VSQA)
CBSE Class 9 - Geography 
CBSE Class 9 - Geography - India Size and Location - Very Short Question Answers (VSQA)(#cbsenotes)(#eduvictors)


Q1: Name any two countries that share its land boundaries with India.

Answer:  China and Myanmar.


Q2: Who are India's neighbours in the north—west?

Answer: Pakistan and Afghanistan.


Q3: Which neighbouring country is located in the west of India?

Answer: Pakistan


Q4: Uttarakhand, Ultar Pradcsh, Bihar and Asom share international boundary with which country? 

Answer:  Nepal


Q5: Name the country that shares the longest boundary with India?

Answer: Bangladesh shares the longest boundary with India which is 4053 km long.



Q6: Name any two Indian states that share its boundary with Nepal.

Answer: Uttar Pradesh and Assam.


Q7: Name any one state that has international border.

Answer: Gujarat, Punjab


Q8: Which island is situated to the south of Maldives?

Answer: Lakshadweep Islands. 


Q9: Which country among India's neighbours is the smallest?

Answer: Bhutan.


Q10:  Name the neighbouring countries that share their boundaries with India.

Answer: Pakistan, Afghanistan, Myanmar, Bangladesh, China and Nepal


Q11: Which Union Territory was converted into a state in 1987?

Answer: Goa.


Q12: What is the position of India, in the largest countries of the world based on area?

Answer: Seventh. 


Q13: Name some countries that are larger than India? 

Answer: Russia, Canada, China, United States of America, Brazil and Australia.


Q14: India’s total area accounts for what parentage of the geographical area of the world?

Answer: 24%. 


Q15:  What is the land boundary of India?

Answer: The land boundary of India is 15,200 km.


Q16: What is the length of Indian cost line?

Answer: 7516.6 km


☛See also:

No comments:

Post a Comment

We love to hear your thoughts about this post!