Monday, 30 March 2020

Class 11 - Informatics Practices / Computer Science - Computer System Overview (Part-2) Questions and Answers (#eduvictors)(#class11InformaticsPractices)

Computer System Overview 

(Part-2) 
Questions and Answers 
Class 11 - Informatics Practices / Computer Science

Class 11 - Informatics Practices / Computer Science - Computer System Overview (Part-2) Questions and Answers (#eduvictors)(#class11InformaticsPractices)


Q1: What is an input device?

Answer: A device through which data and programs from the outside world enter the computer system is called an input device. It  converts the input data into a digital form that is acceptable by the computer system.


Q2: Identify the input device from the picture given below. Write one line description about each item .




Class 11 - Informatics Practices / Computer Science - Computer System Overview (Part-2) Questions and Answers (#eduvictors)(#class11InformaticsPractices)


Answer:
① Keyboard: It is an input device which sends data in to the computer. The data send depends on the key pressed by the user.

② Mouse: It is a small handheld input device which controls a cursor in a graphical user interface. It can move and select text, files, folders etc. on our computer according to the user input.

③ Scanner: Scanner optically reads and document, file or image and then changes it into digital signal and sends to the computer.

④ Microphone: it receives audio generated by some input source and sends the same to a computer.


⑤ Webcam: it sends the captured images to a computer.


⑥ GraphicsTablet: This input device is used to draw with the help of stylus pen. It also acts as pointing device like mouse.


⑦ Joystick: This input device is used to control video games.

⑧ Touch Screen: Commonly used in smart phone enquiry terminals at air ports or POS terminals at grocery stores. In fact it acts as input as well as output device.


Q3: Write a brief description about the following input devices.
      (a) OMR (b) OCR      (c) MICR     (d)   Trackballs     
      (e)   Barcode reader      (f)    Gamepad 

Answer:
(a) OMR: optical mark recognition/ reader, is used to read marks on a document and send them to computer.

(b) OCR: OCR stands for optical character Recognition, is an input device which reads printed text and sends that to computer.

(c) MICR: Magnetic Ink Character Reader is an input device which generally finds application is banks to process cheques.

(d) Trackballs: an upside down mouse ,encased within a socket. Is a cursor control device.

(e) Barcodereader: It is used to read the barcode of various items and feed the same to computer.

(f) Gamepad: Also known as joy pad is the input controller for video games.



Q4(MCQ): An optical input device that is used to read documents printed in a special type font is known as

   (a) OCR reader 
   (b) Plotter
   (c)  Printer                   
   (d)  Pointing Device

Answer:    (a) OCR reader 


Q5(MCQ): POS data-entry system is used extensively by

    (a) banking industry
    (b) grocery industry
    (c) publishing industry
    (d) word-processing industry

Answer: (b) grocery industry


Q6: What is an output device. Give three examples.

Answer: The device that receives data from a computer system for display, physical production, etc., is called output device. It converts digital information into human understandable form. For example, monitor, projector, headphone, speaker, printer, etc. Different output devices are used for different types of output.


Q7: Name the three commonly used printers.

Answer: Three commonly used printers are:
1. Dot matrix printer
2. Inkjet printer
3. Laser Jet Printer


Q8: What is a 3D printer?

Answer: A 3D printer is used to build physical replica of a digital 3D design. It builds a three-dimensional object from a computer-aided design (CAD) model. These printers are being used in manufacturing industries to create prototypes of products. Their usage is also being explored in the medical field, particularly for developing body organs.

Class 11 - Informatics Practices / Computer Science - Computer System Overview (Part-2) Questions and Answers (#eduvictors)(#class11InformaticsPractices)


Q9(MCQ): Computer output which is displayed on the screen of a terminal without a permanent copy is called

   (a) Soft copy
   (b) Hard copy
   (c) Hardware
   (d) None of these

Answer:    (a) Soft copy


Q10: Which of the following is an input device?

     (a) Printer
     (b) Diskette
     (c) Monitor
     (d) Keyboard 

Answer:      (d) Keyboard 


Q11: Write a short note about the following output devices?
(a) Monitor
(b) Speaker
(c) Projector

Answer:

Monitor: 
A monitor is an output device that is responsible for receiving data from a computer and displaying that information as text or images for users to see.


Speaker: 
It receives sound signal from a computer and then plays that sound signal and thus we hear songs or music or any other audio.


Projector: 
A projector gets data from a computer and displays or projects the same information onto a screen or a wall. Projector cannot directly accept data from a user and send that data to another device.


Q12: Give examples of devices that are both input-output device.

Answer: Facsimile (or FAX machine), Touch Screen, Headsets

Facsimile (or FAX machine): Facsimile or FAX machine has a scanner which is an input device and a small printer to provide output.

Touch Screen: Touch screen is both input and output device. By touching the screen input is provided and being a screen, it is used as an output device.

Headsets: Headset consists of speaker as an output device and microphone functions as an input device.


Q13(MCQ): You can use this output device when you need to see information:

   (a) Printer
   (b) Speaker
   (c) Monitor
   (d) Microphone


Answer:    (c) Monitor


Q14: Which is the longest key in the QWERTY keyboard?

Answer: Space Bar.     


Q15: Which keys are called modifier keys in a keyboard?

Answer: The SHIFT, ALT (alternate) and CTRL (control) keys are called modifier keys.


Do You Know:
Keyboard machines originated in United States in 1880.


Q16: Give examples of point and draw devices.

Answer: Mouse, track ball, joy stick, light pen, and touch screen.


Q17: What is an OCR?

Answer: OCR stands for Optical character recognition. The OCR device consists of both hardware and software that converts the bit map images of characters to equivalent codes (ASCII or Unicode text). It enables word processing of input text and thus requires less storage for storing the document as text rather than an image.



☞See also:
Python Basics (Q & A)
Python Basics (Q & A) Part-2
Python Basics - Variables (Q & A)
Python Basics - Literals (Q & A)
Python Basics - Augmented Assignment Operators
Python Basics - String Manipulation (Part-1)
Python Basics - String Manipulation (Part-2)
Python Basics - List Manipulation (Part-1) Q & A
Python Basics - List Manipulation (Part-2) Q & A
Python Basics - Numpy Arrays (Part - 1) Q & A
Python Basics - Numpy Arrays (Part-2) Q & A
Buy Class 11 - Informatics Practices with Python (S. Chand Publisher)






No comments:

Post a comment

We love to hear your thoughts about this post!