Monday, 27 July 2020

CBSE Class 10 - Maths - Coordinate Geometry (1 Mark Questions and Answers)(#eduvictors)(#class10maths)(#cbse2020)

Coordinate Geometry (1 Mark Questions and Answers)

Class 10 - Maths - Very Short Answers Based Questions

CBSE Class 10 - Maths - Coordinate Geometry (1 Mark Questions and Answers)(#eduvictors)(#class10maths)(#cbse2020)

Q1: What will the formula calculate the distance between two points that lie on the x-axis?

Answer: Let P(x₁, 0) and Q(x₂, 0) are two points on x-axis. PQ = |x₂ - x₁|.


Q2:  Where do these following points lie (0, -3), (0, -7), (0, 6), (0, 9)?

Answer: Since The x-coordinates of each point is zero. ∴ Given points are on the y-axis.


Q3: The centroid of a triangle divides each median in the ratio 2:1. (True/False)

Answer: True


Q4: Find the distance of P(2,3) from x-axis is ____?

Answer: 3 units




Q5: What is the distance between the given points i.e. (4, 0) and  (6, 0)?

Answer: y-coordinate is zero, using |x₂ - x₁| = |6 - 4 | = 2 units.


Q6: What is the distance between points (0, -3) and (0, - 8)?

Answer: x-coordinate is zero, using |y₂ - y₁| = |-8 - (-3) | = | -8 + 3| = |-5| = 5 units.


Q7: What is the distance between the given points A(-5,7) and B(-1, 3)? 

                                                         __________________
Answer: Using distance formula i.e. √(x₂ - x₁)² + (y₂ - y₁)²

            ____________________
AB =  √(-1 - (-5))² + (3 - 7)²

              _________________
AB  =   √(-1 +5)² + ( -4)²

            ____________
AB =  √(4)² + ( -4)²

            _________
AB =  √16 + 16     = 4√2 units


Q8:  The distance of a point from its y-axis is called _________.

Answer: abscissa


Q9: If the coordinates of the points P, Q, R and S are such that PQ= SR, PS= QR and PR= QS, then quadrilateral PQRS is a ..........

Answer: rectangle.


Q10:  The point which divides the line segment joining the points (7, -6) and (3, 4) in ratio 1 : 2 internally lies in which quadrant?

Answer: Hint: Using section formula, find the coordinates of the point i.e. x = 17/3 and y = -8/3.
∴ The point ( 17/3, -8/3) lies in IV quadrant.

                                                        ________
Q11: The value of the expression √(x² + y²) is the distance of the point P(x,y) from the ............

Answer: origin


Q12: If the area of the triangle formed by P(x₁,y₁), Q(x₂,y₂) and R(x₃,y₃) is zero, then the points P, Q and R are ________.

Answer: collinear.








No comments:

Post a comment

We love to hear your thoughts about this post!