Sunday, 18 April 2021

Class 12 - Biology - Reproduction in Organisms (Very Short Answer Based Questions)(#eduvictors)(#class12Biology)

Class 12 - Biology - Reproduction in Organisms (Very Short Answer Based Questions)

Class 12 - Biology - Reproduction in Organisms (Very Short Answer Based Questions)(#eduvictors)(#class12Biology)

Q1(MCQ): Clones are

(a) Morphologically similar 

(b) Genetically similar

(c) Both (a) and (b) 

(d) None of these


Answer: (c) Both (a) and (b) 

Clones are morphologically and genetically similar individuals.


Q2: Define Parthenogenesis.

Answer: Parthenogenesis is the development of an egg into an embryo without fertilisation. e.g. in rotifers, honeybees, turkey and some lizards.


Q3: Identify each part in a flowering plant and write whether it is haploid (n) or diploid (2n).

(a) Ovary -—-——-———————


(b) Anther -—————————


(c) Egg —-—-—-—--——


(d) Pollen --—-————————


(e) Male gamete -—-—————————


(f ) Zygote --—————————


Answer:

(a) Ovary : Diploid(2n)

(b) Anther : Diploid(2n)

(c) Egg : Haploid(n)

(d) Pollen : Haploid(n)

(e) Male gamete : Haploid(n)

(f ) Zygote : Diploid(2n)


Q4: Name the most invasive aquatic plant weed which is called as Terror of Bengal.

Answer: Water hyacinth (Eicchornia)


Q5: How does Zygote usually differ from Zoospore in terms of ploidy?

Answer: Zygote diploid, zoospore haploid.


Q6: Name two single-celled organisms that reproduce through binary fission.

Answer: Amoeba, paramecium


Q7(MCQ): Which of these organisms show budding?

(a) Yeast 

(b) Hydra

(c) Sponge 

(d) All of these 


Answer: (d) All of these 



Q8: Which characteristic property of Bryophyllum is exploited by gardeners and farmers?

Answer: Adventitious bud arising from margin of the leaf.


Q9: Name a single celled organism that reproduces through multiple fission.

Answer: Plasmodium


Q10: What are meiocytes?

Answer: These are specialized cells of diploid organisms which undergo meiosis to produce gametes.


Q11: Define  Gametogenesis

Answer: It is the process of the formation of haploid male and female gametes from diploid meiocytes through the process of meiosis.


Q12: Define embryogenesis.

Answer: It is the process of the development of the embryo from the repeated mitotic divisions of the diploid zygote.


Q13: How does  Penicillium reproduce?

Answer: Penicillium reproduces with the help of asexual structures called conidia


Q14: How will you grow a ginger plant?

Answer: The rhizomes of a ginger are used to propagate new plantlets.


Q15: Higher organism have resorted to sexual reproduction inspite of its complexity. Why?

Answer: Because of variations, gene pool, Vigour and Vitality and Parental care.


Q16: Name the vegetative propagules in the following:

(a) Agave (b) Bryophyllum

Answer: (a) Bulbil  (b) Leaf buds


Q17:  Mention a characteristic feature and a function of zoospores in some algae.

Answer: Chlamydomonas (an algae) reproduces asexually through zoospore formation. These spores are unicellular, naked (without cell wall), motile and flagellated and hence named zoospores.


Q18: What are Monoecious Plants?

Answer: Plants having both male and female flowers on same plant. e.g. cucurbits and coconut. The term ‘homothallic’ is used in Fungi for same condition.


Q19: What are Dioecious Plants? 

Answer: Plants having male and female flowers on separate plant. e.g. Papaya and date palm. The term ‘heterothallic’ is used in fungi for the same condition.


Q20: Define Fragmentation 

Answer: It is a type of asexual reproduction where an organism splits into fragments. Their fragments develops into fully grown individual. 

e.g. spirogyra, fungi and some annelids.


Q21: Define Regeneration.

Answer: It is a process of renewal, restoration and growth. It can occur at the level of the cell, tissue and organ. It is common in Hydra, Planaria and echinoderms.


Q22: What is Oestrus Cycle?

Answer: The reproductive cycle in non-primate mammals like cows, sheep, rats, deer, dogs and tigers etc;. The sexually active females referred to as being in ‘heat’ at a specific time of Oestrus cycle. They reabsorb the endometrium if conception does not occur.


Q23: Mention the unique feature with respect to flowering and fruiting in bamboo species.

Answer: The unique feature with respect to flowering and fruiting in bamboo species is that they flower only once in their lifetime (after 50-100 years), produce large number of fruits and then die.


👉See Also:

Environmental Biology MCQs (AIPMT/NEET)
Genetics MCQs (AIPMPT/NEET)
Evolution (Very Short Question Answers)
Famous Indian Biologists
Animal Nutrition and Digestive System (AIPMT MCQs)
Human Nutrition (Worksheet)
Five Digestive Juices
List of Important Proteins
Human Reproduction (Important Terms)
Human Reproduction System (Very Short Q & A)
HIV/AIDS (A Brief Introduction)

An overview of Virus and Viroids (Q & A)

Understanding Immunity (Q & A) - Health and Diseases


No comments:

Post a Comment

We love to hear your thoughts about this post!