Friday, 31 August 2018

CBSE Class 9- Foundation of Information Technology (FIT) - Chapter 1 - Convergence of Technologies - Very Short Answer Type Questions

Convergence of Technologies

Very Short Answer Type Questions

CBSE Class 9- Foundation of Information Technology (FIT) - Chapter 1 - Convergence of Technologies - Very Short Answer Type Questions


Question 1: Define convergence.

Answer: Convergence is a process by which communication networks and their services
are transformed such that:

(1) different network platforms carry a similar range of voice, audiovisual and data transmission services;

(2) different consumer appliances receive a similar range of service; and

(3) new services are being created.


Question 2:  What do you mean by the convergence of technology?

Answer: Convergence of technology is the interaction of two or more different technologies in a single device or system.


Question 3: How to make the convergence technology possible?

Answer: To make the convergence technology possible, high-bandwidth networks, high-speed Internet access, compression of software and hardware that combines one or more technologies and takes advantages of the new methods of connectivity are required.




Question 4: Name the technology that allows to send and receive the signals from various devices.

Answer: Communication technology is used to send and receive the signals of various devices such as radio, television, telephone or satellite from one location to another.


Question 5: How is computer technology differ from communication technology?

Answer: Computer technology is the activity of designing, constructing and programming of the computer system while communication technology is the activity of designing, constructing and maintaining communication system.


Question 6: Name the five factors that contribute to the convergence process.

Answer:
(1) digitisation,
(2) technological advances in transmission techniques,
(3) great advancements in network speeds, compression techniques, and storage capacity,
(4) the growing availability of wireless devices and applications,
(5) market liberalisation and globalisation.


Question 7: Name the term used for digital distribution of television content over the Internet.

Answer: Internet television or online television is the term used for digital distribution of
television content over the Internet.


Question 8: What do you understand by E-Banking?

Answer: E-Banking is defined as the automated delivery of new and traditional banking products and services directly to customers through electronic and interactive communication channels.


Question 9: Name the method used for exchanging digital messages.

Answer: E-mail is the method used for exchanging digital messages.


Question 10: What is the use of Voice over Internet Protocol?

Answer: Voice over Internet Protocol (VoIP) technology allows a user to use the Internet to
make and receive telephone calls.


Question 11: Question: What are the three types of convergence?

Answer: The three types of convergent plate boundaries include
i.   oceanic-continental convergence,
ii.  oceanic-oceanic convergence, and
iii. continental-continental convergence.


☛See also:

FIT Sample Question Paper (2011-12)

FIT Sample Question Paper (2010-11)
FIT - Basics Of Computer Systems (MCQs)
FIT - Internet Basics (Very Short Q & A)
Ch1 - Convergence Of Technologies (Very Short Q & A)
Ch2 - Computer System Organisation (Worksheet)

No comments:

Post a Comment

We love to hear your thoughts about this post!