Monday, 26 August 2019

CBSE Class 10 - Foundation of Information Technology Chapter 05 - HTML (HyperText Markup Language) - VSQA (#eduvictors)(#cbsenotes)

Chapter 5 - HTML
(HyperText Markup Language) - VSQA 

CBSE Class 10 - Foundation of Information Technology 

CBSE Class 10 - Foundation of Information Technology Chapter 05 - HTML (HyperText Markup Language) - VSQA (#eduvictors)(#cbsenotes)


Very Short Answer Type Questions (1 Mark each)

Asked in CBSE Previous Examination Papers


Q1: HTML is a markup language. Expand the term HTML.  

Answer: HyperText Markup Language.


Q2: Give examples of a container element in HTML. 

Answer: <HEAD>, <TITLE>, <BODY>.


Q3: Give the examples of an empty element in HTML.  

Answer: <BR>, <HR>




Q4: Write the extension of HTML code file. 

Answer: .html or .htm


Q5: What is the method of viewing the source code of the current page in the Web browser? 

Answer: Right-click on the Web page and then select View Source from the context menu.


Q6: While writing HTML code, how do you find out how your Web page would look like?  

Answer: For this, open the HTML code file in a Web browser (e.g. Firefox or Chrome).


Q7: Write HTML code to set the image ‘Pen. jpg’ stored in ‘My Pictures’ folder in C: as the background of your Web page. 

Answer: The HTML code is <BODY background="C:/My Pictures /Pen.jpg">.


Q8: Identify the error(s) in the following HTML code. Also, write the correct code.  
     <BODY color="red" background ="school.jpg"> 

Answer: The error in the code is that in place of colour attribute there should be bgcolor.
The correct code is <BODY bgcolor ="red" background ="school.jpg">


Q9: What do you understand by option alink used with <BODY> tag? 

Answer: alink attribute defines the colour of the link as it is being clicked on the Web page. The default colour of alink is red.


Q10: Write one basic difference between bgcolor and background attributes. 

Answer: The bgcolor attribute is used for colouring the background of the document while the background attribute specifies a background image for a document.


Q11: What are void elements? Give an example.

Answer: Elements that do not contain content,and so do not have a closing tag. e.e. <input>, <br>


Q12: How the font size of a single line on a Web page is changed?

Answer: The font size of a single line can be changed by using the following HTML code:
<font size =+1> This is a HTML text </font>.


Q13: Which tag is used to insert heading of the third level on a Web page?  

Answer: <H3>


Q14: How can anyone insert a horizontal line in a Webpage?  

Answer: Using <HR> tag.


☛See also:

No comments:

Post a comment

We love to hear your thoughts about this post!