Sunday, 17 October 2021

CBSE Class 11 - Python Conditional Statements - Computer Science/ Informatics Practices (#class11InformaticsPractices)(#class11ComputerScience)(#python)(#eduvictors)

CBSE Class 11 - Python Conditional Statements - Computer Science/ Informatics Practices 

CBSE Class 11 - Python Conditional Statements - Computer Science/ Informatics Practices (#class11InformaticsPractices)(#class11ComputerScience)(#python)(#eduvictors)

Q1: What do conditional statements do?

Answer: Conditional statements let us write program to do different tasks or take different paths based on the outcome of the conditions.



Q2: What is meant by a control structure?

Answer: A control structure is a logical design that controls the order in which a set of statements execute. 

Thre are three types of control structures:


1. Sequence or sequential: The statement execute him top to bottom sequentially


2. Conditional or selection: Selection used for decisions, branching . choosing between two or more alterative paths.


3. Repetition or loop or itantive Repetition used for looping, i.e. repeating a piece of code multiple times in a row.

CBSE Class 11 - Python Conditional Statements - Computer Science/ Informatics Practices (#class11InformaticsPractices)(#class11ComputerScience)(#python)(#eduvictors)


Q3: What are the three ways to write if...else statements?

Answer:

if statement — executes the statement(s) inside if when the condition is true. 

e.g.

if age >= 18:

print("Eligible to vote.")


if...else statement executes the statement(s) inside if when the condition is true, otherwise executes the statement(s) inside else (when the condition is false)


num1 = 10

num2 = 20


if num2 > num1:

print(num2, "is greater")

else:

print(num1, "is greater")


if...elif....else is use dot check multiple conditions and execute statements accordingly. Meaning of elif is elseif. We can also write elseif instead of elif for more clarity.


number = int(input("Enter a number: "))

if number > 0:

print("Number is positive") 

elif number < 0:

print("Number is negative")

else:

print("Number is zero")



Q4: What is the meaning of the following boolean expressions using relational operators?


x> y 

x< y 

x >= y 

x <= y 

x == y 

x != y


Answer: 

x> y : Is x greater than y?

x< y : Is x less than y?

x >= y : Is x greater than or equal to y?

x <= y : Is x less than or equal to y?

x == y : Is x equal to y?

x != y : Is x not equal to y?



Q5(MCQ): A __________ structure can execute a set of statements only under certain circumstances.

(a) sequence

(b) circumstantial

(c) decision 

(d) Boolean 



Answer: (c) decision 



Q6: See the following python snippet:

a = 33

b = 200

if b > a:

print("b is greater than a")


What type of error is thrown by the print statement?


Answer: Indentation error



Q7: What is the output of the following Python snippet?

a = 33

b = 33

if b > a:

  print("b is greater than a")

elif a == b:

  print("a and b are equal")

else:

  print("a is greater than b")



Answer: a and b are equal



Q8: What is the output of the following snippet?

a = 2

b = 330

print("A") if a > b else print("B")


Answer: B




Q9(MCQ): and, or, and not are __________ operators. 

(a) relational

(b) logical

(c) conditional 

(d) ternary



Answer: (b) logical



Q10: What is the meaning of the following expression?

x > y and a < b


Answer: Is x greater than y AND is a less than b?




Q11: What is the output of the following python snippet?


if (4 + 5 == 10):

print ("TRUE")

else:

print (FALSE")

print ('TRUE)



Answer:

FALSE

TRUE



Q12: Write a python program to enter 3 number and print the largest number


Answer:

n1 = int(input("Enter first number "))

n2 = int(input("Enter second number ")) 

n3 = int(input("Enter third number "))

large = n1

if (large<n2):

large=n2 


if(large<n3):

large=n3


print("Largest number is ", large)




Q13: Write a program to check if entered year is leap year or not.


Answer:


year = int(input("Enter any year ")) 

if year % 100 == 0:

if year % 400 == 0:

print("Year is Leap Year ")

else:

print("Year is not Leap Year")

elif year %4 ==0:

print("Year is Leap Year ")

else:

print("Year is not Leap Year")



Q14: Write a program to check if number is odd or even.


Answer: 

i = int(input("Enter a natural number? "))

if i % 2 == 0: 

print("Number is even")

else:

print("Number is odd")



👉See Also:

CH1 - Computer OverviewComputer Systems Overview (MCQs)

Python Programming Basics (MCQs) - YouTube Video

No comments:

Post a Comment

We love to hear your thoughts about this post!