Showing posts with label class10-sstudies. Show all posts
Showing posts with label class10-sstudies. Show all posts

Thursday, 16 May 2019

Class 10 Economics: Chapter 1: Development (Questions and Answers)(#cbsenotes)(#class10Economics)(#eduvictors)

Class 10 Economics: Chapter 1: Development  

Questions and Answers
Class 10 Economics: Chapter 1: Development  (Questions and Answers)(#cbsenotes)(#class10Economics)(#eduvictors)


Q1: What is Per Capita Income?     

Answer: It is obtained by dividing national income by the population of a country i.e. Per Capita Income = National Income / Mid Year Population

Q2: Is progress synonym to development?

Answer: Yes, development is also known as progress.

Q3: What is meant by ‘economic development’? Write the two bases of measuring economic development of a country?

Answer: Economic development is a sustained increase in real per Capita income that promotes economic welfare by reducing poverty, unemployment & inequalities in the distribution of Income. Two bases of measuring economic development are National Income & per Capita Income.

Sunday, 5 May 2019

CBSE Class 10 - Political Science - Power Sharing - Very Short Answer Based Questions (#cbsenotes)(#eduvictors)

Class 10 - Political Science - Power Sharing

Very Short Answer Based Questions 

CBSE Class 10 - Political Science - Power Sharing - Very Short Answer Based Questions (#cbsenotes)(#eduvictors)

Q1: What does ‘Eelam’ means in Sri Lanka?

Answer: States of Tamil people.


Q2. What is the prudential reason for power sharing?

Answer: It helps to reduce the possibility of conflict between social group.


Q3: Majority of people in Belgium speak which language?

Answer: German


Q4: What is the basic principle of democracy?

Tuesday, 2 April 2019

CBSE Class 9 and 10: Social Science Curriculum 2019-20 cuts three chapters (#cbsesyllabus)(#eduvictors)

CBSE Class 9 and 10: Social Science Curriculum 2019-20 Cuts Three Chapters

CBSE Class 9 and 10: Social Science Curriculum 2019-20 cuts three chapters (#cbsesyllabus)(#eduvictors)

In a bid to curtail the big syllabus and reduce burden on class 9 and 10 standard students, the National Council of Educational Research and Training (NCERT) and Central Board Secondary Education (CBSE) have deleted three chapters from Social Science books.

Chapters deleted from Class 9 NCERT textbook, India and the Contemporary World - I are:

1. Peasants and Farmers from Section II: Livelihoods, Economics and Societies
2. History and Sport: The Story of Cricket from Section III: Everyday Life, Culture and Politics
3. Clothing: A Social History from Section III: Everyday Life, Culture and Politics


Chapters deleted from Class 10 Syllabus for 2019-20 board examinations are:

1. Forest and Wildlife: Will not be asked in final board examination. It will be assessed in the Periodic Tests only

CBSE announces revised syllabus for Class IX and Class X Students for session 2019-20

CBSE announces revised syllabus for Class IX and Class X Students for session 2019-20

CBSE announces revised syllabus for Class IX and Class X Students for session 2019-20

After the statement of the reduction of NCERT syllabus from 2019-20 session, CBSE  students have gained big relief. According to CBSE officials, the primary cuts might be there within the Social Science syllabus (around 15% cut).

Please buy latest editions  (2019) of NCERT books. Even examination question patterns have modified a lot. MCQs and Assertion type questions will be introduced.

As far as Secondary and Senior Secondary Curriculum 2019-20 is concerned, the changes notified vide Circular Nos. Acad-3/2019 dated 10.01.2019, Acad11/2019 dated 06.03.2019 and Acad-12/2019 dated 08.03.2019 are incorporated in the respective Curriculum documents.

Here follows the subjects students can opt for:

Thursday, 28 March 2019

CBSE Class 10 - Social Science - Consumer Rights - Important Keywords (Worksheet)(#cbsenotes)(#eduvictors)

Class 10 Economics - Consumer Rights - Important Keywords 
(Worksheet)

CBSE Class 10 - Social Science - Consumer Rights - Important Keywords (Worksheet)(#cbsenotes)(#eduvictors)


Following are the important definitions and keywords used in chapter 'Consumer Rights'. Read the definitions and identify the defining term.


No. Definition Keyword
1. People who buy different articles to satisfy their needs. ________
2. People who manufacture or distribute different articles.
3. Shopkeepers who sell articles to the customer.
4. Consumer Court at the state level.
5. Consumer Court at the national level.

Thursday, 21 February 2019

CBSE Class 10 - Social Science - 1 Mark Questions Answers Asked in Previous Years Examination (#cbsenotes)(#eduvictors) (Series -1)

Class 10 - Social Science 1 Mark Questions Answers Asked in Previous Years Examination 

(Series -1)

CBSE Class 10 - Social Science - 1 Mark Questions Answers Asked in Previous Years Examination (#cbsenotes)(#eduvictors) (Series -1)

Q1: What do you understand by the term ‘Absolutist”?

Q2: Name the writer of the novel 'Anandmath'.

Q3: Who were called the colons in Vietnam?

Q4: Name the river which is related to 'National Waterways No. 1'?

Q5: Apart from economic exploitation, what was the other idea for the colonization of Vietnam by the French?

Q6: What did the Inland Emigrating Act of 1859 declare?

Tuesday, 29 January 2019

CBSE Class 10 - Social Science Pre-Board Sample Question Paper (2018-19) (Set-2)(#eduvictors)(#cbsepapers)

CBSE Class 10 - Social Science
 Pre-Board Sample Question Paper (2018-19) (Set-2)

CBSE Class 10 - Social Science  Pre-Board Sample Question Paper (2018-19) (Set-2)(#eduvictors)(#cbsepapers)

Getting good marks is very important for students of class 10. For this one must practice and attempt sample question papers within time limits.

Here follows a sample question paper on Social Science subject to assess your knowledge about the subject.

For studying you may refer following help guides:


Thursday, 17 January 2019

CBSE Class 10 - Social Science Pre-Board Sample Question Paper (2018-19) (Set-1)(#cbsenotes)(#class10papers)(#eduvictors)

CBSE Class 10 - Social Science
 Pre-Board Sample Question Paper (2018-19) (Set-1)

CBSE Class 10 - Social Science  Pre-Board Sample Question Paper (2018-19) (Set-1)(#cbsenotes)(#class10papers)(#eduvictors)

Getting good marks is very important for students of class 10. For this one must practice and attempt sample question papers within time limits.

Here follows a sample question paper on Social Science subject to assess your knowledge about the subject.

Monday, 26 November 2018

CBSE Class 10 - History - Chapter 6: Work, Life and Leisure (Questions and Answers)(#cbsenotes)(#eduvictors)

Work, Life and Leisure 
(Questions and Answers)

CBSE Class 10 - History - Chapter 6: Work, Life and Leisure (Questions and Answers)(#cbsenotes)(#eduvictors)

Q1: Give two reasons why the population of London expanded from the middle of the eighteenth century.

Answer:
  1. The city of London was a magnet for the migrant populations because of the job opportunities given by its dockyards and industries. By 1750, one out of every nine people of England and Wales lived in London. So, the population of London kept expanding through the eighteenth and nineteenth centuries.
  2. During the first world war, London began manufacturing motor cars and electrical goods. This increased the number of large factories, which in turn increased the number of people coming to the city in search of work.


Q2: Explain any three problems faced by people who migrated to Bombay in the mid-nineteenth century.

Friday, 23 November 2018

CBSE Class 10 - All Subjects Sample Question Papers (2018-19) (#cbsepapers)(#eduvictors)

CBSE Class 10 -
 Sample Question Papers (2018-19)

All Subjects

CBSE Class 10 - All Subjects Sample Question Papers (2018-19) (#cbsepapers)(#eduvictors)

The Central Board of Secondary Education (CBSE) conducts Class 10 Board examinations every year in March. All examination questions depend on this prospectus so students should know about any updates that are made by NCERT. For the examinations, students can likewise download the CBSE board test papers for class 10 free PDF download and work on taking care of issues with us.

By solving the CBSE test papers for class 10, candidates will figure out how to distinguish question paper examples and patterns, answer necessities, kinds of trap questions and the sky is the limit from there. Students are urged to endeavor test question papers inside the predefined time limit. The papers empower them  to find the correct technique and answers for ordinarily made questions. They are urged to solve the problems within the recommended time with the goal that they may assess their regions of solidarity and focus on those they are feeble in.

To endeavor board exam understudies require a great deal of training as ridicule tests and test papers that will plan and empower them to compose the Class 10 CBSE Board Examination with certainty. Since it is the main board exam a kid shows up for there is frequently a great deal of fear included. Explaining these example papers supports certainty and mitigates the dread of board examinations that a great deal of students have.

Here are sample question papers on various subjects for class 10 (session: 2018-19) along with answers and marking schemes:


Wednesday, 14 November 2018

CBSE Class 10 - Social Science - Globalisation Study Notes (#cbsenotes)(#eduvictors)

CBSE Class 10 - Globalisation
 Social Science - Study Notes 

CBSE Class 10 - Social Science - Globalisation  Study Notes (#cbsenotes)(#eduvictors)

The government can play an important role in making globalisation fair. Special Economic Zones are designated areas in a region set up by the government to attract foreign companies to invest in their countries. The local companies are benefited by collaborating with multinational companies. The advent of globalisation and the policy of liberalization have opened the market to the world
players.

Here follows the class 10 globalisation study notes (handwritten pdf file)  help you in your studies and examination. 

Monday, 5 November 2018

CLASS 10 : SOCIAL SCIENCE - CHAPTER : THE AGE OF INDUSTRIALISATION (Q and A) (#cbsenotes)(#eduvictors)

THE AGE OF INDUSTRIALISATION 
(Questions and Answers)

CLASS 10 : SOCIAL SCIENCE - CHAPTER : THE AGE OF INDUSTRIALISATON (Q and A) (#cbsenotes)(#eduvictors)


Q1: Explain what is meant by proto-industrialisation?

Answer:

1. Proto-industrialisation refers to that phase of industrialization which existed in Britain before the growth of factories using mechanical power.

2. Industries during this phase were run with the help of human labour.

3. The proto-industrialisation system was controlled by the merchants.

4. Goods were produced by a vast number of producers working within their family farms and not in the factories.


Q2: In the proto-industrialisation period, why was it difficult for new merchants to set up business in towns?
OR
Why did the merchants move to the countryside to set up their business?


Answer: It was difficult for merchants to set up their business in towns because:

1. Urban crafts and trade guild associations were powerful in the towns. They restricted the entry of new people into the trade.

2. Rulers granted different guilds the monopoly rights to produce and trade in specific products.

So the new merchants turned to the countryside.


Saturday, 11 August 2018

Indian States Touching International Borders - Geography - CBSE Class 6/7/8/9/10/NTSE/CTET -

Indian States Touching International Borders 

Indian States Touching International Borders  - Geography - CBSE Class 6/7/8/9/10/NTSE/CTET -

Table

States Situated on International Borders
(Indian States touching International Borders)
No. Countries States
1 Pakistan 1. Gujarat
2. Rajasthan
3. Punjab
4. Jammu & Kashmir

Thursday, 5 July 2018

CBSE Class 10 - Political Science - Chapter 1. Power Sharing - Revision Assignment (#cbsenotes)(#eduvictors)

Chapter 1. Power Sharing

CBSE Class 10 - Political Science - Chapter 1. Power Sharing - Revision Assignment (#cbsenotes)(#eduvictors)
Revision Assignment

Very Short Answers

1. What does the word ‘ethnic’ signify?

2. Which language is spoken by the majority of the population in Brussels?

3. What does the term majoritarianism signify?

4. Name the third level government of Belgium.

5. Which city was chosen as the headquarters of the European Union?

6. What does the horizontal power signify?

Monday, 2 July 2018

CBSE Class 10 - Economics - Chapter 1 - Development (Revision Assignment) (#cbsenotes)(#eduvictors)

Economics - Chapter 1 -
Development
(Revision Assignment)

CBSE Class 10 - Economics - Chapter 1 - Development (Revision Assignment) (#cbsenotes)(#eduvictors)


Q1: What type of aspirations can development fulfill?

Q2: How idea of national development varies?

Q3: Which position was occupied by India in terms of HDI in Human Development Report 2014?

Q4: Which Index is used to compare nutritional level?

Q5: Give one major reason for which children particularly girls are not able to achieve secondary level schooling.

Wednesday, 20 June 2018

CBSE Class 10 - Nationalism In India (Very Short Q and A)(#cbsenotes)(#eduvictors)

Nationalism In India 

(Very Short Q and A)

CBSE Class 10 - Nationalism In India (Very Short Q and A)(#cbsenotes)(#eduvictors)


Q1: What was Mahatma Gandhi's idea of satyagraha?

Answer: Mental strength is more powerful than physical force to win the heart of the oppressor. The power of truth and the need to search for truth was the philosophy of satyagraha.
This novel idea of Satyagraha was first time implemented by Gandhiji in South Africa.


Q2:  Name two Satyagraha movements led by Mahatma Gandhi.

Answer:
Champaran movement in 1916– to inspire plantation workers to struggle against
In 1917 Satyagraha at Kheda -to support peasants


Q3: Who is the author of 'Hind Swaraj'?

Answer: Mahatma Gandhi.


Q4: When and where did Jallianwalla Bagh Massacre happen?

Answer: On 13th April 1919 in Amritsar in Punjab.


Wednesday, 23 May 2018

CBSE Class 10 - Geography - Resource and Development (Q and A) (#cbsenotes)(#eduvictors)

Resources and development (Q & A)

CBSE Class 10 - Geography - Resource and Development (Q and A) (#cbsenotes)(#eduvictors)

Q1: What is Land Degradation? State the human activities which are responsible for land degradation in India?

Answer: When the land becomes unfit for cultivation, it is called land degradation. Activities responsible for land degradation in India are:
Activities mining
Overgrazing
Over irrigation
Mineral processing
Industrial effluents

Activities mining
Surface mining leads to degradation of land. Mining sites are often abandoned after excavation work is complete, leaving deep scars and traces of overburdening. For example deforestation in states like Chhattisgarh Madhya Pradesh and Odisha is due to mining.